DSCN2479.JPG
23-1.jpg
DSCN2479.JPG

KEDELCENTRALEN


Danmarks nye community-baserede studie-, spillesteds- og undervisningsfacilitet for musikteknologi og elektronisk musik

SCROLL DOWN

KEDELCENTRALEN


Danmarks nye community-baserede studie-, spillesteds- og undervisningsfacilitet for musikteknologi og elektronisk musik

Credit: Andreas Holm

Credit: Andreas Holm

Hvad er Kedelcentralen?

Kedelcentralen er Danmarks nye frivilligdrevne hub for de musikteknologiske miljøer. Vi vil skabe et åbent aktivitets-, møde- og læringsrum for alle der interesserer sig for musikteknologi, teknik, elektronisk musik og musikbranche. Det er fremtidens koncertrum. Kedelcentralen er den sociale og faglige platform for et skabende kreativt miljø, der ikke er vant til at have fysiske mødesteder.
Med Kedelcentralen får Roskilde et frivilligdrevet fyrtårn for musikken: En erfaringsmæssigt efterspurgt og centralt beliggende facilitet, der både kan bidrage til den lokale sammenhængskraft og række langt ud over kommunegrænsen - ikke mindst ift. at sætte Roskilde på landkortet som pionér på området. Projektet kvalificeres af en bred og kompetent partnerkreds, skabes metodisk fra bunden af ildsjæle og bygger videre på eksisterende erfaringer og miljøer.


Hvorfor vil vi Kedelcentralen?

Kedelcentralen er en ny idé i DK, hvor der findes meget få samlende platforme på området. Nyere undersøgelser viser, at særligt elektroniske musikmiljøer er fragmenterede, mangler sammenhængskraft og kæmper med synligheden i offentlige rum, mens etablerede uddannelsesinstitutioners udbud af undervisning ofte udfordres af manglende kompetencer og/eller faciliteter. Som noget hidtil uset bringer Kedelcentralen hele fødekæden af teknikere, producere, DJs, mix/mastering- engineers, arrangører, managers m.v. sammen om den fælles passion i udviklende møder på tværs af alder, kompetencer, baggrund etc.

Læs mere om undersøgelserne bagved Kedelcentralen her:


Kedelcentralen Udendørs

Hvem er Kedelcentralen for?

Det særlige ved INSP er, at mange forskellige mennesker mødes og interagerer på tværs af sociale og kulturelle skel. Derfor er vi er gået sammen med en bred vifte af forskellige aktører for at udvikle Kedelcentralen. Det betyder at huset både skal rumme professionelle musikere, der eksempelvis kan have deres lydstudie eller produktionsøver i huset, men at vi samtidig åbner op for en gruppe med meget anderledes baggrund. INSP har en unik erfaring og viden omkring empowerment af unge sårbare borgere gennem sociale og kulturelle arenaer i samarbejde med Socialpsykiatrien i Roskilde Kommune. Det samarbejde vil vi gerne fortsætte, så vi også kan åbne elektronisk musik op for alle de sårbare unge som i forvejen kommer og er en del af vores dagligdag. Med ny augmented reality teknologi, vil vi udvikle fremtidens koncertformat med endnu bedre adgang for borgere med særlige psykiske behov.


Hvad skal Kedelcentralen indeholde?

  • Verdens første AR-certificerede spillested med professionelle tekniske AR-installationer, som kan bruges til elektroniske/urbane koncert-events organiseret af forskellige brugergrupper og partnerorganisationer, undervisning i live lyd/lys-teknik, udlejning m.v.

  • Et fleksibelt mødested med frit tilgængelige producer- og DJ-stationer, der kan bruges til undervisning i alt fra lyddesign til 3D-visuals, bringe bedroom-producerne ud i et socialt miljø, være platform for eksterne uddannelsestilbud og facilitere møder på tværs af musikteknologiske interesser.

  • En række produktions-, mix- og/eller mastering-studier hvoraf ét er åbent communitystudie og resten udlejes til professionelle fagfolk som del af forretningsmodellen (inspireret af bl.a. Lydhavnen i Århus).


23-1.jpg

BYGNINGER


BYGNINGER


Nyt liv i gamle bygninger

Kedelcentralen skal etableres i en gammel kedelcentral i hjertet af Roskilde - lige op af jernbanen, og med kun 5 min. gang til Roskilde Station. Bygningen er opført i 1929, og har været en del af et stort skoleslagteri, hvor den har forsynet vand, varme og el. Med den tydelige symmetri, rytme og klare linjer i både plan og facade er kedelcentralen et eksempel på funktionel industriarkitektur, som passer perfekt til det nye indhold. Indvendigt består bygningen af to store primære haller der er gennemlyste og har et smukt lysindfald gennem de store støbejernsvinduer.

I dag ligger bygningen ubrugt hen. Som led i projektet skal hele bygningen gennemrenoveres, da den desværre er i meget forfalden stand i dag. Nedenfor vises billeder fra dels området i dag, og dels et tidligere arkitektprojekt tegnet af Cornelius Vöge arkitekter for INSP.

PARTNERSKABER


Kedelcentralen skal styrke hele det elektroniske musikliv. Derfor søger vi partnere der vil være med at gøre en forskel.

PARTNERSKABER


Kedelcentralen skal styrke hele det elektroniske musikliv. Derfor søger vi partnere der vil være med at gøre en forskel.

RF.jpg

Foreningen Roskilde Festival støtter med 1.000.000kr

The approved projects, now on the verge to becoming reality, are chosen not only because they are good ideas but also because they are realistic. The applicants have not been afraid of thinking big. Among them are:

Kedelcentralen. A house for electronic music which is to be a physical manifestation of an already established community for electronic music known as INSP Sound in Roskilde. They will receive 1.000.000 DKK. Full article


Roskilde Kommune støtter med 3.900.000 kr. og bygningen

"Alle Tiders Musikby skal hele tiden udvikle og forny sig. Et elektronisk musikhus i hjertet af Roskilde er en unik mulighed for en musikscene, som ellers ikke får meget plads i Danmark. Vi er rigtig glade for, at det samtidig giver os mulighed for at bevare og skabe nyt liv i en ikonisk bygning. INSP har formået at skabe både det folkelige fundament og det strategiske partnerskab for at Kedelcentralen kan blive Danmarks førende elektroniske musiksted. Det er vi stolte over i Roskilde Kommune."

Thomas Breddam, borgmester for Roskilde Kommune d. 24/5-2020.

Roskilde Kommune

GIMLE.jpg

Gimle vil skabe elektronisk indhold i Roskilde

“Vi har som regionalt spillested meldt os på banen med vores støtte og opbakning. Tanken er at vi sammen med et par andre aktører indgår en fast samarbejdsaftale om at sikre indhold og drift af Kedelcentralen, og dermed sikre et kæmpe stort skridt frem for den elektroniske musik i Roskilde. Det elektroniske musikmiljø er i en rigtig god udvikling, men mangler de rette rammer og et godt samlingssted for at det for alvor at komme ud over rampen.”

Lars Månsson Sloth, spillestedsleder for Gimle


Råstof Roskilde vil binde musiske miljøer sammen

Råstof Roskilde ønsker at skabe sammenhæng mellem egne øvelokale/band-miljøer og det musikteknologiske miljø, som vil være at finde i Kedelcentralen.

“Kedelcentralen ligger tæt på vores øvelokaler på Musicon og vores spillested Paramount, og vi hilser den nye legekammerat velkommen. Kedelcentralen kan blive en fantastisk ramme for vores samarbejde med INSP Sound om at gøre vores musikere og arrangørgrupper klogere på musikteknologier og på musikproduktion".

Lars Ege Larsen, formand for Råstof Roskilde

Råstof.jpg

STRØM.png

Foreningen Strøm er klar til udvikling

Samarbejdet med STRØM er endnu ikke konkretiseret, men der har været tanker om fælles undervisningsforløb, at arbejde ind i uddannelsesinstitutioner sammen, at understøtte STRØM-aktiviteter i Roskilde Kommune m.v.
For Kedelcentralen er det vigtigt at koble med allerede eksisterende aktører på det musikteknologiske og elektroniske musik-område, da en del af formålet med projektet er at styrke sammenhængskraften.


Elektronisk Musik Danmark vil brancheudvikle

Et samarbejde mellem den socialøkonomiske brancheforening Elektronisk Musik Danmark og Kedelcentralen kan finde sted under de snitflader, hvor EMDs formålsparagraf overlapper med Kedelcentralens ambitioner. Således ønsker vi bl.a. at samarbejde om:

  • At skabe en platform, der kan bidrage til sammenhængen i fragmenterede miljøer, fx gennem en fælles indsats for at skabe en database over elektroniske musikaktører i Danmark.

  • At skabe videns- og netværksarrangementer for musikteknologiske miljøer, fx årlige konferencer, workshops og fyraftens-talks.

  • At udbrede kendskabet til, hvad den elektroniske musik kan, både som kunstform og som pædagogisk og demokratiserende værktøj.

  • At skabe præcedens for, at elektroniske musikaktører skaber samarbejder på tværs og erfaringsudveksler mere.

  • At facilitere og skabe mulighedsrum for, at både enkeltpersoner og organisationer kan professionalisere sig inden for musikteknologi og musikbranchen.


Rumkraft.png

Rumkraft skaber undervisningsindhold

“Efterspørgslen for kompetent undervisning og professionelle læringsmiljøer omkring musikproduktion, DJ’ing, lyddesign og mixing går kun en vej; opad. Men tilbuddene er stadig overraskende få - og de, der findes, er ofte i begrænset omfang hvis ikke de fungerer som et sidestykke. Et fælles, åbent, samlet hus for lyd, mennesker og teknologi, om det er performance, lodning af synthesizere, indspilning, produktion eller afvikling, baseret på frivillighed og med ønsket om each-one-teach-one, vil være en gave til ikke kun byen, men hele landet - og det er kun et spørgsmål om tid før det kommer til at ske. Så hvorfor ikke gøre det i kunst-, kultur- og musikbyen Roskilde, under kompetent ledelse af INSP, med deres bagland, erfaring omkring frivillige og drift af kulturhus/studie, samt et imponerende katalog af stærke samarbejdspartnere? Vi klapper i hvert fald i hænderne på Rumkraft og glæder os til at følge med i udviklingen af ́Kedlen ́.”

Rasmus Kjærbo, medstifter af Rumkraft og Ableton Certified Trainer


Culturebox skaber forbindelse

Culturebox har som pioner på det elektroniske musik-område i Danmark arbejdet for at fremme musiske miljøer siden sin opstart i 2005. Det fælles værdisæt gør det oplagt at skabe et samarbejde på tværs af Roskilde og København til gensidig fordel - især da Culturebox i nyere tid er begyndt at hoste undervisnings- og workshopaktiviteter. Vi forestiller os bl.a. samarbejder om at præsentere koncerter og masterclasses fra spændende artister fra Cultureboxs brede netværk.

CultureBox.png

Skærmbillede 2020-04-20 kl. 11.12.41.png

Klub Roskilde Øst skaber tilgængelighed

Et partnerskab mellem Roskildes klubber for 13-18-årige og Kedelcentralen bygger videre på et flerårigt etableret samarbejde, som dels omhandler større eventproduktioner med unge i klubregi, dels et elektronisk musikhold på Roskildes Musikstarter camp for unge i efterårsferien og dels læringsaktiviteter med RIA Kollektivet. Vi ønsker med et videre samarbejde at skabe et bredt kendskab til Roskildes kulturelle udfoldelsesmuligheder for målgruppen, samt at bygge bro mellem aktører, så der er færre barrierer for unge ift. at gå fra én skabende kontekst til en anden.
Det er yderligere oplagt at tænke Kedelcentralen som facilitet ind i klubbernes arbejde på linje med idrætsfaciliteter. Det betyder både, at klub-ansatte musik-fagpersoner vil kunne sikre udvidet åbningstid, og at de unge får adgang til et unikt miljø, der også kan favne dem efter klub-tiden er overstået.


Yellow House Collective skaber arrangørfællesskaber

YHC består af et stort hold af unge artister, lyd- og lysdesignere, teknikere, producere, lyrikere, bands, managers, projektledere, singer-songwriters, event-magere og stage designere - mange med en baggrund fra Den Rytmiske Højskole. Det er oplagt at Kedelcentralen kobler med initiativrige unge arrangør-netværk, og således bl.a. kan hjælpe flere unge i gang i eventbranchen.
Vi forestiller os konkret at samskabe nye festivalkoncepter, at udvikle unge management-netværk og at invitere til netværksaktiviteter målrettet elektroniske arrangører og musikere.

85005965_815221038993263_4161395256203411456_o.jpg

43604364_739361439756863_3429419751066042368_n.jpg

Beats By Girlz arbejder for bredden

Beats By Girlz og INSP har tidligere samarbejdet om at afholde gratis kursusaktiviteter og camps i elektronisk musikproduktion for piger/kvinder og kønsminoriteter. Der ligger et stort arbejde i at få kvinder og kønsminoriteter bedre repræsenteret i musikmiljøer og -branche. Vi ønsker med et nyt partnerskab at skabe et regionalt kraftcenter for dette i Kedelcentralen. Sammen vil vi bl.a. tilbyde løbende introducerende forløb om musikproduktion, hvor man som kvinde eller kønsminoritet tilbydes et trygt lærings-rum i en ellers mandsdomineret sammenhæng. Som pilotprojekt på dette kører vi i 2021 en række gratis workshops samt campen Vinterbeats med støtte fra Udviklingspuljen for Alle Tiders Musikby.


… Og mange flere

Kedelcentralen skal forstås som en åben invitation og platform. Derfor skal du ikke tøve med at henvende dig hvis du kan se et oplagt samarbejde med et hus som dét, vi ønsker at skabe.
I støbeskeen er allerede nu flere samarbejder, bl.a. med forskellige højskoler, som beskæftiger sig med musikteknologi og elektronisk musik.